Author Topic: Translucent turning black when fading - bug?  (Read 211 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Southways

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Translucent turning black when fading - bug?
« on: September 09, 2019, 12:24:19 am »
I have a material that is Translucent (attached) that turns black as soon as I attempt to fade it in an animation.
I am not sure if this is something I am doing wrong, or it is a bug.
I would be grateful if someone could review/test & advise.
Thanks in advance.

Online MWo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 903
  • Senior Technical Consultant @ INNEO (Germany)
    • german KeyShot page from INNEO Solutions
Re: Translucent turning black when fading - bug?
« Reply #1 on: September 09, 2019, 04:04:48 am »
I solved this with a color animation node in the material graph. For details see attached example scene.
But if you aren't specifically looking for subsurface scattering, an advanced material type with the orange in the transmission channels and a transmission roughness of 1 will look identically - and works fine with the fade animation - and will render faster.

Cheers
Marco
« Last Edit: September 09, 2019, 04:08:20 am by MWo »

Offline Southways

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: Translucent turning black when fading - bug?
« Reply #2 on: September 09, 2019, 05:36:38 pm »
Excellent - That worked perfectly.
Thanks so much - especially for the example. I really appreciate it.

(BTW, is there a simple explanation why the "fade" method fails?).

Online MWo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 903
  • Senior Technical Consultant @ INNEO (Germany)
    • german KeyShot page from INNEO Solutions
Re: Translucent turning black when fading - bug?
« Reply #3 on: September 10, 2019, 12:02:20 am »
you're welcome - glad, that it works!

The explanation on the technical side is part by Luxion. Maybe the support can post an answer?!? It might be something in the shader?!
The best way is that you as a user write a short email to [email protected] and refer to this post. So that if it is a bug, they can fix this for a future release.
And it helps more that you as a user write this mail, instead of me as a consultant of one of Luxion's reseller/partner. So Luxion can ask questions directly.


cheers
Marco