Author Topic: strange effect appearing while using fade animation  (Read 3647 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline kubafootbag

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
strange effect appearing while using fade animation
« on: July 16, 2016, 02:59:33 am »
Hello everyone,

Today I tried to render simple animation using combined fade animation with movement of other parts. I did not expect any problems there but suddenly I noticed some square-shape shadow appearing on the ground.

Please see the link below:

Do you have any idea how to get rid of this strange effect? why has it happened like this?

Thank you,

Kuba

Offline TpwUK

  • KeyShot Beta
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2910
Re: strange effect appearing while using fade animation
« Reply #1 on: July 16, 2016, 04:07:36 am »
Looks like you need a ground plane adding - Why you're seeing the square shape i have no idea.

Martin

Offline LayC42

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 358
  • mostly harmless
Re: strange effect appearing while using fade animation
« Reply #2 on: July 17, 2016, 05:08:22 am »
 these strange squares appears if the ground size is too large.
A ground plane (edit -> add geometry -> ground plane) will solve this problem.

And then as render settings max samples mode will render every frame with the same quality.
« Last Edit: July 17, 2016, 05:11:53 am by LayC42 »

Offline kubafootbag

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: strange effect appearing while using fade animation
« Reply #3 on: July 17, 2016, 11:18:25 am »
Thank you guys for your replies.

Actually, I have added ground plane already. I tried to change its size but nothing changed, squared size shadow is still there. I rendered animation using max samples option, it didn't help.

Any other ideas? I am quite sure it's coused by fading option, while changing opacity either to 0 or to 100% everything is ok...

Offline HaroldL

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 208
Re: strange effect appearing while using fade animation
« Reply #4 on: July 18, 2016, 07:40:35 pm »
I found the model on GrabCad and created a Fade animation similar to yours. I did not see any of the square shadowing that you experienced. I even tried with every HDRI to see if that would make any difference. It didn't.

What format did you use STEP or IGES? I down loaded the model in STEP format. I might try the IGES and see what happens with it, though I don't know why the format would make any difference. ???

guest84672

  • Guest
Re: strange effect appearing while using fade animation
« Reply #5 on: July 19, 2016, 07:39:47 am »
The file format has nothing to do with it because it is converted to polygons upon import.

Any chance you can share the scene?

Offline kubafootbag

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: strange effect appearing while using fade animation
« Reply #6 on: July 19, 2016, 08:47:00 am »
The scene itself is just imported model (in fact, it is from GrabCAD, I imported STEP file) and added groundplane. I applied some materials in standard overhead array_2k enviroment.

Any other ideas what's wrong here?

Offline Chad Holton

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1389
    • Portfolio
Re: strange effect appearing while using fade animation
« Reply #7 on: July 19, 2016, 09:32:17 am »
What version are you using exactly (e.g. 5.1.234)? Please send the scene to: [email protected]

Offline kubafootbag

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: strange effect appearing while using fade animation
« Reply #8 on: July 20, 2016, 04:26:59 am »
Thank you guys for the support. Honestly, I don't have time to go deeper into it, I give up. I changed scenario and now housing is fading down to 0% and everything's all right. Maybe there's something wrong with model, hard to say. I use 6.0264 version.

guest84672

  • Guest
Re: strange effect appearing while using fade animation
« Reply #9 on: July 20, 2016, 07:25:46 am »
Please make sure to update to the latest version of KeyShot. Build 6.2.105 was posted  today.