KeyShot Forum

Technical discussions => General discussion => Topic started by: J.B. on April 19, 2010, 05:49:36 pm

Title: Odd shadow looking stuff under model
Post by: J.B. on April 19, 2010, 05:49:36 pm
Here is an image of my model with some strange looking dark areas surrounding it in small areas that look as if they might resemble shadowing but not really. Any idea what setting I use to eliminate these as I get them very often.

Thank you,

- Jason

(http://i22.photobucket.com/albums/b310/problemhouse/Craigslist%20stuff/head1view3.jpg)
Title: Re: Odd shadow looking stuff under model
Post by: guest84672 on April 19, 2010, 06:06:46 pm
Did you increase the shadow quality? Another idea may that the model may be cutting through the ground plane?
Title: Re: Odd shadow looking stuff under model
Post by: J.B. on April 19, 2010, 06:46:03 pm
Hi Thomas. Thanks for the suggestions. I'm not sure if I have the shadow quality turned up for this shot or not? I know I've messed around with that only a little, and it seemed to increase my render time considerably so I went back to a setting of 1 (default). But I will try that and see if that helps. I do know that it isn't intersecting the ground plane though. Everything is on top and sitting directly on it.

- Jason
Title: Re: Odd shadow looking stuff under model
Post by: J.B. on April 19, 2010, 09:40:45 pm
OK I just upped the shadow quality to 7. The oddities went significantly down but not gone completely. It only goes up to 10. Do I have to set the shadow quality all the way up to 10 for everything I do just to be sure I don't get the wierd stuff? That will make my rendering times go through the roof!

Any other ideas?
Title: Re: Odd shadow looking stuff under model
Post by: guest84672 on April 19, 2010, 10:52:06 pm
Are you using 1.9.54?
Title: Re: Odd shadow looking stuff under model
Post by: J.B. on April 20, 2010, 07:03:51 am
No it is 1.9.48

I downloaded the new one last night. I will try the new one.

Thanks,

- Jason
Title: Re: Odd shadow looking stuff under model
Post by: guest84672 on April 20, 2010, 07:56:22 am
Great - you should only need a setting between 2 - 4.
Title: Re: Odd shadow looking stuff under model
Post by: Namssorg on April 23, 2010, 02:50:26 pm
Sometimes you can solve that by raising your model off the ground plane ever so slightly.  Just the tiniest bit of a gap (less than a 'millimeter' even) seems to make that go away for me.
Title: Re: Odd shadow looking stuff under model
Post by: J.B. on April 23, 2010, 06:35:26 pm
OK thanks. I will try that.
Title: Re: Odd shadow looking stuff under model
Post by: efbiaye on May 19, 2010, 04:03:51 am
I confirm, the artifacts appear if the object is touching the ground.
Just rise it a bit and it will be fine.
Title: Re: Odd shadow looking stuff under model
Post by: J.B. on May 19, 2010, 07:36:59 am
The only problem with that is if you have so many parts in your model that were brought in at different times or whatever, Keyshot will only move them one at a time.